news

Η Λαπαροσκόπηση είναι μία σύγχρονη χειρουργική τεχνική, η οποία παρουσιάζει σημαντικά πλεονεκτήματα σε σχέση με την κλασική χειρουργική και κερδίζει ολοένα και περισσότερο έδαφος σε πολλούς χειρουργικούς τομείς. Στη γυναικολογία συγκεκριμένα έχει αποκτήσει πλέον κυρίαρχο ρόλο και έχει εδραιωθεί ως η ιδανική μέθοδος αντιμετώπισης των περισσότερων γυναικολογικών παθήσεων.

Είναι μία «Ελάχιστα Επεμβατική Χειρουργική Μέθοδος» (Minimally Invasive Surgery) και ως εκ τούτου δεν προβλέπεται η διάνοιξη της κοιλιακής χώρας. Η πρόσβαση στο χειρουργικό πεδίο γίνεται δια μέσου τριών ή τεσσάρων οπών 0,5-1cm, μία στον ομφαλό και δύο ή τρεις περιφερειακά, από τις οποίες εισάγονται μία λεπτή κάμερα και ειδικά, πολύ λεπτά εργαλεία. Οι χειρουργοί βλέπουν το πεδίο σε ειδικές οθόνες και εκτελούν την επέμβαση χωρίς νυστέρι, με τη χρήση laser, ρεύματος, υπερήχων και ειδικών λαβίδων. Η λαπαροσκόπηση εκτελείται από χειρουργούς που έχουν υποβληθεί σε κατάλληλη εκπαίδευση και διαθέτουν τις απαραίτητες δεξιότητες γι’ αυτήν την επέμβαση.

Η λαπαροσκόπηση είναι η πλέον προτιμώμενη τεχνική στην πλειοψηφία των γυναικολογικών επεμβάσεων. Με την τεχνική

αυτή, μπορούν να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά και με ελάχιστη νοσηρότητα μία πληθώρα γυναικολογικών παθήσεων:

 • Αφαίρεση κύστεως ωοθήκης
 • Αφαίρεση ινομυωμάτων
 • Εξωμήτριος κύηση
 • Έλεγχος βατότητας των σαλπίγγων
 • Αφαίρεση των ωοθηκών και/ή των σαλπίγγων
 • Αφαίρεση μήτρας (υφολική υστερεκτομή)
 • Αφαίρεση της μήτρας και του τραχήλου (ολική υστερεκτομή)
 • Θεραπεία της ενδομητρίωσης, σε όλα τα στάδια
 • Λύση συμφύσεων
 • Απόφραξη των σαλπίγγων για τη θεραπεία της υπογονιμότητας
 • Ανάρτηση μήτρας σε περιπτώσεις πρόπτωσης της μήτρας και των κολπικών τοιχωμάτων
 • Στείρωση
 • Εγχείρηση για καρκίνο της μήτρας και του τραχήλου σε αρχικά στάδια

Τα πλεονεκτήματα της λαπαροσκόπησης είναι ποικίλα. Σε πρώτο πλάνο, είναι η μειωμένη νοσηρότητα και η ταχύτατη ανάρρωση. Η γυναίκα μπορεί να γυρίσει σπίτι της την αμέσως επόμενη μέρα ή ακόμη και την ίδια μέρα της επέμβασης. Επίσης, εφόσον δεν διανοίγεται η κοιλιακή χώρα, μπορεί να σηκωθεί μόλις αρχίσει να φθίνει η επήρεια της αναισθησίας, ενώ είναι άμεση η επαναφορά της λειτουργίας του εντέρου. Το χειρουργείο είναι σχεδόν αναίμακτο, έτσι δεν υφίσταται πτώση του αιματοκρίτη και δεν χρειάζονται θεραπείες αποκατάστασης. Δεν υπάρχουν τομές, παρά μόνο μικρές οπές, ως εκ τούτου η ασθενής δεν

πονάει και δεν διατρέχει τον κίνδυνο επιπλοκών, όπως η μετεγχειρητική κήλη, η μόλυνση της τομής, τα χηλοειδή κ.τ.λ. Τέλος, αλλά όχι μικρότερης σημασίας, το αισθητικό αποτέλεσμα είναι άριστο, χωρίς σημάδια από εκτεταμένες τομές. Οι μικρές οπές στο δέρμα συρράβονται με τεχνική πλαστικής και είναι ανεπαίσθητες.

Είναι ξεκάθαρο, λοιπόν, ότι σε κάθε γυναίκα που πρόκειται να υποβληθεί σε γυναικολογικό χειρουργείο θα πρέπει να της προτείνεται η εναλλακτική της λαπαροσκόπησης σαν πρώτη επιλογή. Υπάρχουν, ωστόσο, περιστατικά που για τεχνικούς λόγους αντιμετωπίζονται αρτιότερα με την παραδοσιακή ανοιχτή χειρουργική τεχνική, αλλά το ποσοστό τους είναι περιορισμένο. Ο γυναικολόγος σας είναι σε θέση να κρίνει και να επιλέξει την πλέον κατάλληλη μέθοδο για εσάς.

Εάν έχετε χειρουργηθεί ή σκοπεύετε να υποβληθείτε σε γυναικολογική επέμβαση, μη διστάσετε να ρωτήσετε για περαιτέρω πληροφορίες.

Recommended Posts