Ο έρωτας και η σεξουαλικότητα στον άνθρωπο είναι πολύ περισσότερο από ένα ένστικτο διαιώνισης του είδους. Είναι επικοινωνία, αίσθημα και ένωση. Η αντισύλληψη δίνει το δικαίωμα στα σύγχρονα ζευγάρια να μπορούν να ζήσουν ολοκληρωμένα τη σεξουαλικότητά τους, χωρίς τον κίνδυνο μίας ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης.
Τα αντισυλληπτικά μέσα στη διάθεσή μας είναι άπειρα, τόσο, που μας απομένει μόνο να διαλέξουμε αυτό που μας ικανοποιεί και μας καλύπτει περισσότερο. Παρόλα αυτά, οι στατιστικές δείχνουν ότι υπάρχει ακόμα έλλειψη πληροφόρησης ή, αν μη τι άλλο, σωστής πληροφόρησης. Στην Ελλάδα, για παράδειγμα, έχουμε δυστυχώς τα υψηλότερα ποσοστά αμβλώσεων στην Ευρώπη, με 300.000 περιστατικά το χρόνο! Παράλληλα, η χρήση αντισυλληπτικών δισκίων βρίσκεται μόλις στο 4%, ενώ ο Ευρωπαϊκός μέσος όρος αγγίζει το 25%.
Είναι δύσκολο να καθορίσουμε ποια είναι η «καλύτερη» μέθοδος αντισύλληψης για τον καθένα και η επιλογή της κατάλληλης μεθόδου θα πρέπει να προσαρμόζεται στις ανάγκες του ζευγαριού. Σε γενικές γραμμές, οι λεγόμενες «φυσικές μέθοδοι» έχουν τα μεγαλύτερα ποσοστά αποτυχίας, ενώ στις πρώτες θέσεις, όσον αφορά στην αποτελεσματικότητα, είναι οι ορμονικές μέθοδοι και τα ενδομήτρια σπιράλ.
Επίσης, κάνει εντύπωση η μεγάλη απόκλιση μεταξύ των θεωρητικών ποσοστών επιτυχίας και της ρεαλιστικής αποτελεσματικότητας της κάθε πρακτικής. Αυτό σημαίνει πως δεν αρκεί να διαλέξουμε μία μέθοδο αντισύλληψης, αλλά πρέπει να τη χρησιμοποιούμε και σωστά, π.χ. το προφυλακτικό να μπαίνει από την αρχή της συνουσίας, να είναι καλής ποιότητας, να προσέχουμε την ημερομηνία λήξης του κ.τ.λ.
Πέρα από την αποτελεσματικότητά της, κάθε αντισυλληπτική μέθοδος έχει τα υπέρ και τα κατά της. Το ανδρικό προφυλακτικό, για παράδειγμα, εκτός από αντισύλληψη, προσφέρει και προστασία από τα Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα (ΣΜΝ), οπότε είναι καταλληλότερο για νεαρά άτομα και γενικά για άτομα που δεν βρίσκονται σε μία εδραιωμένη μονογαμική σχέση. Από την άλλη, ένα νεαρό ζευγάρι σε μία μόνιμη σχέση μπορεί να επωφεληθεί από τη χρήση του ενδομήτριου σπειράματος, το οποίο είναι σχετικά οικονομικό, παρέχει πολύ υψηλή προστασία και χρειάζεται ανανέωση μόνο κάθε 3 με 5 χρόνια. Εξίσου αποτελεσματικά είναι τα αντισυλληπτικά δισκία, τα οποία όμως απαιτούν τακτικότητα στην καθημερινή τους λήψη και αντενδείκνυνται σε ορισμένες ομάδες γυναικών.
Ο γυναικολόγος σας είναι ο πλέον κατάλληλος άνθρωπος, για να σας καθοδηγήσει στις επιλογές σας. Το σίγουρο είναι πως, όποια αντισυλληπτική μέθοδο και να προτιμήσουμε, θα είναι σαφώς καλύτερη από τη μη αντισύλληψη και τις συνέπειες μίας ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης, φαινόμενο που στην καθημερινότητά μας βλέπουμε περισσότερο απ’ όσο θα προτιμούσαμε. Επίσης, θα ήταν ευοίωνο να διαδοθεί μία έγκυρη παιδεία και μία εμπεριστατωμένη πληροφόρηση πάνω στα θέματα σωστής αντισύλληψης, ώστε να μπορεί το κάθε ζευγάρι να ζήσει άφοβα και ανέμελα τη σεξουαλικότητά του.