news

ΕΣΕΙΣ, ΠΟΙΟΝ ΘΑ ΠΙΣΤΕΨΕΤΕ;

Τον τελευταίο μήνα κυκλοφορεί στο διαδίκτυο ένα άκρως επικίνδυνο άρθρο για το ρόλο της Μαστογραφίας στην πρόληψη του καρκίνου του μαστού. Ο συγγραφέας του άρθρου ισχυρίζεται πως η μαστογραφία είναι το κύριο αίτιο καρκίνου του μαστού και αποτρέπει κατηγορηματικά τις γυναίκες από το να υποβάλλονται σε μία διαδικασία που αποδεδειγμένα έχει σώσει εκατομμύρια ζωές. Μπορείτε να βρείτε το άρθρο στο link που ακολουθεί https://goo.gl/QC4JLT .

Τις πρώτες φορές που είδα το εν λόγω άρθρο αναρτημένο ανάμεσα στα διάφορα post του Facebook, παρόλο που ο τίτλος από μόνος του μαρτυρούσε τη χαμηλή του πληροφοριακή αξία, του έριξα μια γρήγορη ματιά για να ικανοποιήσω το προσωπικό μου αίσθημα αντικειμενικότητας. Το άρθρο αυτό είναι μία πρόχειρη μετάφραση ενός

ονόματι Dr. Mercola. Όπως ήταν αναμενόμενο, στο παραπάνω άρθρο υπήρχαν διάχυτες ανακρίβειες και το περιεχόμενό του ήταν άκρως μεροληπτικό. Έκτοτε, έχει διαδοθεί με ανησυχητική ταχύτητα, οπότε θεώρησα σωστό να γράψω το παρόν σαν απάντηση σε αυτή τη σχεδόν εγκληματική προσπάθεια παραπληροφόρησης.

Δεν θα γράψω πολλά, αφενός για να μην κουράσω και αφετέρου γιατί νιώθω ότι πολλές έννοιες θα έπρεπε πλέον να είναι αυτονόητες. Θα ήταν σαν να έγραφα για το αν είναι σωστό να φοράμε ζώνη, όταν οδηγούμε ή για το αν είναι σωστό να κόψουμε το κάπνισμα.

Ο καρκίνος του μαστού είναι ένας από τους πιο κοινούς καρκίνους στο γυναικείο φύλο. Υπολογίζεται ότι 1 στις 8 γυναίκες θα παρουσιάσουν κατά τη διάρκεια της ζωής τους κάποια μορφή καρκίνου στο μαστό. Το 10% αυτών έχουν κληρονομικό υπόβαθρο, ενώ διάφοροι άλλοι παράγοντες, όπως η ηλικία, διάφοροι ορμονικοί παράγοντες, η αναπαραγωγική ζωή της γυναίκας, ο θηλασμός, διάφορες θεραπείες κ.τ.λ. παίζουν επίσης ρόλο στην καρκινογένεση.

Τα καλά νέα είναι ότι οι κακοήθειες του μαστού έχουν πάρα πολύ καλά ποσοστά ίασης, όταν αντιμετωπίζονται εγκαίρως. Τα ποσοστά επιβίωσης στα 5 χρόνια αγγίζουν το 100% για κακοήθειες στα στάδια 0 και Ι, 93% στο στάδιο ΙΙ, ενώ πέφτουν στο 72% και 22% στα στάδια ΙΙΙ και ΙV αντίστοιχα. Είναι προφανές λοιπόν ότι τα ποσοστά ίασης είναι τόσο καλύτερα, όσο πιο αρχικό είναι το στάδιο του καρκίνου. Εκεί είναι που επεμβαίνει η πρόληψη του καρκίνου του μαστού, που με κύριο εργαλείο τη μαστογραφία αποσκοπεί στο να εντοπίσει τις αρχόμενες κακοήθειες, όταν δηλαδή είναι ακόμα διαχειρίσιμες.

Όσο αφορά στην ακτινοβολία στην οποία υποβάλλεται η γυναίκα σε κάθε μαστογραφικό έλεγχο, αυτή ανέρχεται γύρω στα 0.4 mSv (milliSieverts, μονάδα μέτρησης έκθεσης στην ακτινοβολία), τα οποία αντιστοιχούν στην ακτινοβολία που απορροφάμε από το περιβάλλον σε 7 εβδομάδες, ενώ ένας μέσος άνθρωπος απορροφά ετησίως από το περιβάλλον γύρω στα 3.0 mSv. Η επιπρόσθετη ακτινοβολία εκτιμάται ότι αυξάνει κατά 0.001% τον κίνδυνο ανάπτυξης κάποιας κακοήθειας, ένα ποσό που μπορεί να θεωρηθεί αμελητέο μπροστά στον κίνδυνο που έχει μία γυναίκα να αναπτύξει καρκίνο στο στήθος (1 στις 8=12.5%) και να μην διαγνωστεί εγκαίρως.

Γυρνώντας στο εν λόγω άρθρο, ο συγγραφέας του αναφέρει και επικαλείται μερικές από τις πλέον έγκυρες αρχές παγκοσμίως σε θέματα καρκίνου του μαστού, με σκοπό να υποστηρίξει τις θεωρίες του. Μερικές από αυτές είναι το National Breast Cancer Foundation (http://www.nationalbreastcancer.org/), το National Cancer Institute (http://www.cancer.gov/) κ.ά. Στην πραγματικότητα, στις επίσημες ιστοσελίδες των παραπάνω οργανώσεων αναφέρεται ξεκάθαρα πως η μαστογραφία μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο θανάτου από καρκίνο του μαστού και συνιστάται στις γυναίκες να υποβάλλονται σε ετήσιο μαστογραφικό έλεγχο μετά τα 40. Άλλη αξιόπιστη πηγή στην οποία μπορείτε να ενημερωθείτε είναι και το http://www.breastcancer.org αλλά και πολλές άλλες. Αντιθέτως οι πηγές από όπου προέρχεται το συγκεκριμένο άρθρο είναι διάφορες ιστοσελίδες αμφιβόλου αξιοπιστίας οι οποίες προωθούν διάφορα φυτικά σκευάσματα, εναλλακτικές θεραπείες και ελιξίρια με θαυματουργές ιδιότητες.

Κλείνοντας, θα ήθελα να εστιάσω στην ανάγκη μίας πιο κριτικής προσέγγισης προς ότι μας φτάνει από το διαδίκτυο και τα social media, καθώς είναι ένας μη ελεγχόμενος χώρος όπου ο καθένας μπορεί να πει τα πάντα χωρίς συνέπειες και χωρίς να έχει την υπευθυνότητα. Όσο μιλάμε για ασήμαντα πράγματα το κακό είναι μικρό, αλλά όταν προσεγγίζουμε θέματα τόσο σοβαρά, όσο η πρόληψη και η θεραπεία του καρκίνου, καλό θα ήταν να είμαστε λίγο πιο επιλεκτικοί και να εμπιστευόμαστε διαπιστευμένους επαγγελματίες που ασχολούνται με αυτά τα θέματα, καθημερινά, για πολλά-πολλά χρόνια. Είναι οι ίδιοι επαγγελματίες στους οποίους οφείλονται τα υψηλά ποσοστά ίασης που προαναφέραμε.

Τέλος ελπίζω κάποιοι/ες από εσάς να μοιραστούν το παρόν άρθρο, γιατί η γνώση είναι δύναμη και γιατί, έτσι, μπορεί αύριο να έχετε σώσει μία ζωή.

Recommended Posts